Det är lag på att man måste ange den effektiva räntan, för att kunden skall veta räntan innan man ingår ett avtal med långivaren som sätter räntan. I övrigt finns det dock inga lagar eller bestämmelser som säger hur mycket man får ta ut i ränta eller liknande och det är långivaren själv, som bestämmer över sin räntesats.
Som man ganska lätt kan lista ut har detta lett till stora variationer i räntorna, mellan olika banker. Att jämföra räntesatser för att på så vis hitta den aktör som passar en bäst, samt som har den lägsta räntesatsen är därför ett effektivt sätt att få ned kostnaderna om man funderar på att ta ett lån.
Det är även viktigt att skilja den nominella räntan (den ränta som brukar skrivas i skuldebrevet samt reklammaterialet och liknande) från den effektiva räntan. I den nominella räntan är nämligen inte alla kostnader som en viss ränta innebär medräknade. De finns däremot medräknade i den effektiva räntan.
Kreditsajten.se ger information om lån samt jämför räntor och skriver nyheter om krediter och lån. Vi är här för att ge dig konsumentinformation samt hjälpa dig att göra de rätta besluten när det gäller att låna pengar hos de finansiella instituten idag.